Så väljer du rätt mäklare

Att anlita en mäklare handlar om mer än att bara sälja en bostad till bästa möjliga pris. En mäklare hjälper även till med allt det juridiska- och administrativa arbetet som kommer med en bostadsförsäljning. Valet av mäklare kan därför inte ske godtyckligt - så väljer du rätt mäklare.

Hur ska man då tänka då man väljer en mäklare? Det man först och främst måste förstå är att en mäklare bidrar med kompetens och att den i sin tur ger större trygghet i samband med en försäljning. En trygghet som både säljare och köpare i slutändan har nytta av. En bostadsförsäljning handlar om juridik, ekonomi och om administration.

Många ser försäljningen enbart i termer om att göra en vinst; det gör att man också väljer en mäklare på fel premisser - exempelvis det lägsta priset - och det kan i sin tur leda till en sämre affär än förväntat och dessutom en massa strul under resans gång.

Så kan du hitta rätt mäklare

Ju större stad man bor i, desto större urval av mäklare finns det. Att välja mäklare i Stockholm blir därmed svårare än att välja en mäklare i en mindre stad. Det senare är ofta mindre riskabelt: man vet vilka mäklare som finns och man kan ofta höra sig för om deras rykte på ett tydligare sätt. Hur ska man då hitta rätt mäklare i Stockholm? Det finns några knep och några punkter som kan vara användbara. Här följer en liten checklista:

  • Licens. Att en mäklare de facto får arbeta som mäklare är naturligtvis väsentligt. Enklast är att kolla upp detta genom att kontakta Fastighetsmäklarinspektionen. Där kan du även kolla upp mäklarens historik. Finns det exempelvis anmärkningar och varningar så är det något som definitivt bör vara avskräckande.

 

  • Erfarenhet. Erfarenhet är viktigt, men det handlar inte per se om antal år inom yrket. Det viktiga är att mäklaren har vana av området där du ska sälja din bostad. Det kan dels ge en smidig väg till en försäljning. Mäklaren kan redan ha en diger lista av intressenter som deltagit vid budgivningar av objekt liknande ditt. Dels så kan erfarenhet av området även vara fördelaktigt sett till den rena kunskapen om hur exempelvis prisbilden ser ut och hur närheten till skolor, kommunikationer, affärer och andra viktiga detaljer ser ut.

 

  • Liknande bostadsförsäljningar. Alla försäljningar är unika och måste behandlas på ett speciellt sätt. Lika sant är dock att det även finns tydliga likheter mellan vissa objekt. Väljer man mäklare så ska man definitivt se över referenser och historik. Om en mäklare har vana av att sälja villor snarare än bostadsrätter så är det en fördel om man själv äger en villa och funderar på att sälja den.

 

  • Arvodet. Kostnaden för en mäklare varierar och du kan själv också avgöra hur arvodet ska se ut. Vill du ha ett fast pris eller vill du att mäklaren arbetar mot ett mer provisionsbaserat arvode? Det finns för- och nackdelar med båda modellerna. Genom det fasta arvodet så vet du exakt vad du kommer att få betala, men då tar du även risken i att få en ganska mätt mäklare som inte vill ta de extra stegen för att nå högsta möjliga slutpris. Se till dig själv och välj upplägg utifrån din egen magkänsla och personlighet.

 

  • Strategi: Hur ska mäklaren sälja din bostad och vilken strategi ska man använda? Alla mäklare har olika upplägg och använder sig av olika strategier. Att exempelvis använda sig av homestyling är ett bra sätt att ge en bostad det där lilla extra. Professionell fotografering likaså. En annan sak gäller när bostaden läggs ut. Du vill inte att den ska drunkna i den stora massan, du vill att just din bostad ska sticka ut och vara bäst i klassen. Att sälja en bostad handlar om att våga spela spelet. Ibland så tjänar man på att avvakta och ibland så tjänar man på att agera snabbare; rätt mäklare kan göra skillnad! Hitta en mäklare som lägger upp en strategi som du köper fullt ut och som ligger i linje med dina egna tankar.

 

  • Konkurrens: Vissa mäklare är populärare än andra. Det ligger i sakens natur och visst finns det ofta fördelar med att välja en mäklare med god renomme. Men, du ska även känna att din bostad säljs på ett unikt sätt. Att en mäklare representerar andra säljare är en självklarhet, men det ska inte konkurrera med dig eller förvandla din bostad till ett andrahands-objekt. Hör dig för om detta!
Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Sundbyberg!

5 Jun 2020