Hur gör man för att få bäst möjligt betalt för sin bostad?

Hur gör man för att få bäst möjligt betalt för sin bostad? Frågan är exakt den som alla ställer sig inför en försäljning - man vill, oavsett var man bor eller vilken bostad det handlar om, alltid ha så bra betalt som möjligt. Ju mer pengar man får in, desto finare bostad väntar också i horisonten.

Detta gäller i synnerhet i storstäderna. Priserna i exempelvis Stockholm är högre än i andra delar av landet och har så varit under en lång tid - både sett till procentuell ökning och sett till den reella prislappen. Det handlar om åtskilliga miljoner. Miljoner som emellertid hamnar i lite av ett ekorrhjul.

Man köper en bostad som finansieras via lån, man säljer den och får handpenning till en större bostad i ett bättre område - men man har fortfarande ett lån att betala. I många fall så handlar det om att de vinster man gör läggs in i nästa objekt. Det är först den dagen man lämnar Stockholm som man har en vinst - i ordets rätta bemärkelse - att räkna hem.

Möte med mäklare

Tänk igenom allt innan du säljer

Så ser det ut, i många fall och oavsett i vilken position man sitter i, vilken stad eller bostad som ska säljas så vill man ha så bra betalt som möjligt. Det är givet och här följer därför några tips som kan vara användbara inför en stundande försäljning:

  • Lägg upp en strategi. Först och främst: ska du sälja innan du köper nytt eller ska du köpa en bostad innan du säljer den nuvarande? Båda metoderna fungerar och båda kommer med fördelar - och nackdelar. Säljer du innan du hittat en ny bostad så har du en given summa att röra dig med och du har dessutom ett lugn i att du kan vänta in rätt bud. Däremot så kan det innebära att du, helt enkelt, inte hittar någonstans att bo och att det kan handla om en period där du tvingas husera hos vänner och bekanta samt magasinera dina möbler. Ett motsatt scenario innebär att du kan tvingas till dubbla lån och ett lägre slutpris som en följd av stress. Sett till detta så väljer många att sälja först och köpa sedan. Inget är fel - du bestämmer vad som känns rätt.

 

  • Renovera? För att få så mycket betalt som möjligt så måste man se till att bostaden nått sitt max och att den är tilltalande för den stora massan. För att sälja till bästa möjliga pris så krävs det budgivning och för att en budgivning ska äga rum så krävs det att bostaden i fråga tilltalar så många som möjligt. Det är logiskt. Men, ska man då renovera? Till viss del så tjänar man på detta. Man bör dock vara lite försiktig. En heltäckande renovering kostar mycket pengar och den garanterar inte att man får dessa tillbaka. I många fall är de mindre ingreppen de som ger bäst valuta för pengarna. Att fokusera på ytskikt - måla om, tapetsera, slipa om golven, lacka köksluckor, byta lister och så vidare - brukar innebära ett rejält lyft till en relativt billig peng.

 

  • Styla och fotografera. Bostaden ska sticka ut och skilja sig från mängden. Läggs den ut - vilket den bör göra - på Hemnet så kommer den att konkurrera med tusentals andra bostäder. Den ska fånga en potentiell köpare direkt. Det sker ofta genom en genomtänkt styling och en snygg fotografering. Många mäklare inkluderar dessa tjänster i sina erbjudanden och det är något som brukar betala av sig. Rätt styling - gärna med en heltäckande lösning där även möbler inkluderas - kan skapa det där suget hos spekulanter som i sin tur leder till en budgivning.

 

  • Rätt läge. Att sälja i rätt läge är väsentligt för att också sälja till bästa möjliga pris. Men, vad är rätt läge då? Man bör undvika att sälja under semester och under högtider - köpare har annat i tankarna då och skjuter gärna upp sina bostadsköp på framtiden. Det handlar emellertid även om att undvika den värsta konkurrensen: tänk att exempelvis Augusti och Januari är två månader då marknaden startar igång på allvar igen. Gällande just marknaden så ska man även veta att den är vansklig att spekulera i. Du vet aldrig hur det ser ut nästa månad eller nästa år - priserna kan öka och de kan även sjunka. Därför är ett råd att man bestämmer sig för att sälja och därmed drar bort ett plåster. Man kan inte sitta och gräma sig i efterhand och önska att man eventuellt sålt ett halvår senare. Du kan inte styra marknaden. Vill du sälja och vill du flytta så ska du också göra det. Med rätt mäklare och med rätt strategi så kommer du förhoppningsvis att nå bästa möjliga slutpris som marknaden såg ut just då . Det är viktigt att tänka på.
Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Sundbyberg!

31 Jan 2020